Wat is een subdrop

Een subdrop is een term die wordt gebruikt om de effecten na een intens BDSM spel te omschrijven. Het is een down gevoel wat een beetje lijkt op een gevoel van een depressie. Veelal overkomt dit gevoel de sub of onderdanige binnen een paar dagen na een intense BDSM beleving. Het gevoel van moeheid, verdriet en leegte kan zomaar een paar dagen aanhouden. Het kan zelfs gepaard gaan met huilbuien en het onttrekken aan diverse (sociale) verplichtingen, gewoon omdat daar de energie niet voor is.

Wat is een subdrop

Ultieme eenzaamheid

Het gevoel tijdens een subdrop kun je het beste vergelijken met het gevoel van ultieme eenzaamheid. Het grote stille niets. Het is donker om je heen en nergens lijkt er meer een straaltje licht doorheen te schijnen. Geen fijn gevoel en het is daarom belangrijk dat je het direct herkent zodat je ermee aan de slag kunt gaan. Dat kan soms lastig zijn, want het gevoel kan je behoorlijk overvallen.

Ligt het aan de manier van spelen?

Een subdrop heeft niet te maken met de manier van spelen. Er bestaat in die zin geen slecht of goed spel. De kans op een subdrop bij een intense of mooie beleving is echter wel groter. Hoe dieper je bent gegaan tijdens het spel, hoe groter de overgave en hoe groter de kans op een subdrop. Misschien wel als ultiem evenwicht op het overweldigende geluksgevoel tijdens de (bijvoorbeeld) subspace.

Contact met je Dom

De subdrop of subblues of hoe je het ook wilt noemen, kan je dus zomaar overvallen en daar is vooraf weinig aan te doen. Het is echter wel belangrijk dat je het herkent, zodat je er mee aan de slag kunt gaan. Als dit gevoel je heeft gevangen, neem dan contact op met je Dom, praat er met elkaar over. Liefdevol contact van iemand die je kent en begrijpt is op dit moment erg belangrijk. Wees lief voor jezelf en accepteer dat dit gevoel erbij kan horen. Probeer je te realiseren dat het over een paar dagen allemaal weer beter gaat en dat dit depressieve gevoel van tijdelijke aard is.

Fysieke subdrop en mentale subdrop

Er zijn twee soorten subdrops, de fysieke subdrop en de mentale subdrop. We nemen ze beiden even onder de loep.

Fysieke subdrop

Het zal je niet verwonderen dat de fysieke subdrop voorkomt uit een reactie van het lichaam en vindt doorgaans plaats tijdens de BDSM beleving of vlak daarna. Je kunt stijfheid ervaren, een verdoofd of tintelend gevoel in de ledematen en zelfs de lichaamstemperatuur kan dalen. Dit kan voortkomen omdat het lichaam de BDSM handelingen ervaart als een trauma en hierdoor in “overlevingsmodus” gaat door de meeste bloedtoevoer naar de vitale organen en de hersenen te laten lopen. Hierdoor is er minder bloed voor de ledematen waardoor deze koud kunnen gaan aanvoelen en zelfs kunnen gaan tintelen of stijf gaan aanvoelen. Dit is puur een reactie van de verminderde bloedtoevoer. Het helpt wanneer je de ledematen stevig wrijft, om de bloedtoevoer weer te bevorderen.

Het kan er ook voor zorgen dat de sub zich wat “dizzy” voelt. Het beste kun je hem dan even laten zitten of – nog beter – laten liggen. Ook nu kun je het beste zijn ledematen wrijven om de bloedsomloop te stimuleren.

Deze fysieke reactie is een normale reactie van het lichaam, dus je hoeft er niet van te schrikken. Je kunt het proberen tegen te gaan door voorafgaande de BDSM beleving te stretchen, maar het is geen garantie dat het dan niet kan gebeuren.

Behoefte aan suiker

Er is echter nog een reactie van het lichaam mogelijk. Deze reactie heeft niet met de bloedtoevoer te maken, maar wordt veroorzaakt door stoffen in het lichaam zoals adrenaline, endorfine en suiker. Deze stoffen kunnen het gevoel geven dat je zojuist een intense work-out achter de rug hebt, in plaats van een BDSM beleving.

Je kunt deze reactie eventueel voorkomen door voorafgaande de BDSM beleving een lichte maaltijd te nemen, met weinig koolhydraten en veel groente. Probeer voor, tijdens en na het spel voldoende water te drinken.

Na de beleving is de kans groot dat de sub behoefte heeft aan wat zoetigheid. Het lichaam vraagt om suiker om de energie weer aan te vullen die het heeft verloren (versneld heeft verbrand) door de aanmaak van adrenaline. Adrenaline is een stof die het lichaam aanmaakt op momenten van pijn of stress. Het vergt echter een behoorlijk portie energie (suiker) van ons body.

De verlaging van de bloedsuikerspiegel kan invloed hebben op de stemming (prikkelbaar en/of verdrietig) en een trillerig gevoel geven. Het eten van een stukje fruit met natuurlijke suiker kan helpen. De fructose in het fruit wordt door het lichaam snel verwerkt en kan de bloedsuikerwaarde snel herstellen. Als je geen fruit bij de hand hebt, kun je eventueel ook wat frisdrank drinken.

Endorfine

Tijdens de BDSM beleving kan het lichaam endorfine aanmaken. Endorfines komen vrij bij zware inspanningen van de spieren of als reactie op pijn. Endorfine geeft een euforisch gevoel. Je kunt je voorstellen als je lichaam hiermee stopt, je een melancholisch gevoel kunt krijgen. Het ultieme geluksgevoel is immers verdwenen en alles voelt nu alleen maar minder. Dit kan nog eens worden versterkt door bovenstaande reacties van het lichaam. Ook hiervoor kan het drinken van water helpen en probeer het kalium wat aan te vullen, door bijvoorbeeld een banaan te eten.

Mentale subdrop

Waar de fysieke subdrop tijdens of vlak na de BDSM beleving zich al openbaart, kan de mentale subdrop wat later optreden. Echter een combinatie van fysieke en mentale subdrop vlak na de beleving is ook mogelijk. De mentale subdrop kan echter ook pas na een week je overvallen. Het gaat hier om een depressief gevoel, aangevuld met angst, melancholie, verdriet of zelfs schuld.

Voor een mentale subdrop kunnen verschillende redenen zijn, bijvoorbeeld medicatie, therapie, herinneringen, gebeurtenissen, psychische aandoeningen of andere externe factoren. Het zijn vaak de laatste restjes emoties die tijdens het spel zijn los gemaakt en het lichaam moeten verlaten. Als een verlate reactie.

Alle aandacht

Tijdens het spel voelt de sub zich zorgeloos, overgeleverd aan de verantwoordelijkheid van de Dom. Hij krijgt alle aandacht en hoeft nergens meer aan te denken en zich nergens meer verantwoordelijk voor te voelen. Het voelt als een rollarcoaster en hij vliegt van de ene buiteling en intimiteit, in de andere pijnprikkel. Alles is overweldigend en pieken en dalen volgen elkaar op. Hierdoor lijkt stress ver weg en kan hij zich veilig wanen van zorgen en verdriet.

Dit gevoel verdwijnt na het spel en de “harde” werkelijkheid kan hierdoor nog net iets “harder” aanvoelen. Ineens is alles voorbij en ben je aangekomen in het grote stille niks. Misschien overvalt je zelfs een gevoel van schaamte en de Dom lijkt ineens zo ver dat een gevoel van verdriet niet zo gek is. De Fransen zeggen niet voor niets: “partir c’est toujour mourir un peu” (afscheid nemen is een stukje sterven).

Deel je gevoel

Het is belangrijk dat dit gevoel met de Dom wordt gedeeld. Een slechte ervaring waar geen aandacht aan wordt gegeven kan zelfs de relatie tussen Dom en sub negatief beïnvloeden en dat zou jammer zijn. Het gevoel is vooraf niet te voorkomen, maar het is wel belangrijk hier achteraf zorgvuldig mee om te gaan. De beste manier om met een mentale subdrop om te gaan is samengevat als ACE:

• A: After care, nazorg direct na het spel.
• C: Contact gedurende de dagen na het spel.
• E: Expressie van positieve ondersteuning voor de sub

Intens samenspel

BDSM is een intens samenspel, niet iets om “even tussendoor” te doen. BDSM draait om liefde, aandacht, ultiem samenspel en verantwoordelijkheid. Weet waar je aan begint en realiseer je dat het meer inhoudt dan alleen met een zweep in het rond slaan… Juist dat maakt BDSM zo mooi, bijzonder en intens!

Meesteres Moriah

Meer informatie

Het belang van nazorg
Wil de juiste FemdomLady opstaan?

Bronvermelding

Tekst: Mrs Moriah
Fotografie: BDSMforyou

BDSMforyou lijn