Stopwoord, code of safeword
Het gebruik van een stopwoord binnen de BDSM is belangrijk voor het voorkomen van ongewenste of zelfs riskante situaties. Het woord kan worden gebruikt als bepaalde handelingen te intens, pijnlijk of onaangenaam worden. Bij gebruik is het natuurlijk belangrijk dat de dominant hier direct op anticipeert. Dankzij een stopwoord (of stopteken) kan een sub de controle volledig uit handen geven, hij heeft altijd een “escape” als het hem echt te gortig wordt. Natuurlijk moet hij er wel blind op kunnen vertrouwen dat hier door de dominant direct naar wordt geluisterd.
Meer vrijheden
Ook voor de dominant is het prettig. Het geeft haar/hem immers meer vrijheden om haar/zijn spel vorm te geven. Zolang er geen gebruik wordt gemaakt van het stopwoord, blijft het binnen de grenzen. Houd er echter wel rekening mee dat een sub het stopwoord moet kunnen gebruiken. Met een mondknevel in, wordt het lastig. Op zo’n moment moet hij een andere manier hebben die hij kan gebruiken om zijn grenzen te bewaken.
Een stopwoord wordt over het algemeen gebruikt tijdens een SM-spel om aan te geven dat iets niet helemaal goed gaat. Het is belangrijk een goed woord hiervoor te kiezen dat bewust door de sub kan worden gebruikt. “Au”, “Nee” of “Stop” zijn géén goede stopwoorden. Deze worden veelal niet bewust geroepen. Het stopwoord moet echter ook geen lastig woord zijn die je op het moment dat je het wilt gebruiken, niet meer kan herinneren. Ooit maakte ik eens een grapje naar een sub die mij had gezegd: “Meesteres, u mag álles grenzeloos bij mij doen”. Ik zei hem: “Prima, dan wordt het stopwoord “pachycephalosaurus”. Ik vond mezelf hilarisch. Hij vond mij iets minder grappig.
Meestal kies ik zelf voor het woord “ROOD”. Het is een woord dat je niet zomaar roept “in the heat of the moment”, het is kort en krachtig, makkelijk te onthouden en geeft een duidelijk signaal.
Grenzen bewaken
Het is belangrijk je grenzen te bewaken. Niet alleen als je met een onbekend persoon speelt, maar ook als het met je eigen partner is. De ene dag is de ander niet, en wat je partner vandaag prima kan handelen geeft dat nog geen garanties voor een dag later.
Ook al vertrouw je elkaar volledig er kan altijd een verkeerde inschatting worden gemaakt. Het is belangrijk dat je elkaar volledig vertrouwd maar soms kan een extra veiligheid geen kwaad, zoals het gebruik van een stopwoord. Het gebruik van dit woord laat zien dat er een harde grens is bereikt. En dat is prima. Uiteindelijk blijft iedereen verantwoordelijk voor het bewaken van zijn eigen grenzen. Ook binnen de machtsverhoudingen van BDSM.
Suggesties voor stopwoorden
ROOD | Stoppen met alles |
ORANJE | Rustiger aan |
GROEN | Doorgaan |
GENADE | Rustiger aan |
CIJFERS 1/10 | De cijfers geven de mate van heftigheid aan, waarbij 10 echt stoppen is |
Te trots
Het afspreken van een stopwoord geeft overigens geen volledige garantie. Het is bekend dat een sub vaak te trots is om het stopwoord te gebruiken en daarom is het voor de dominant belangrijk, altijd de sub in de gaten te houden en af te gaan op zijn lichaamstaal. Als de dominant het genoeg vindt, dan is het ook genoeg. De sub wil vaak de dominant te veel pleasen en zal daarom terughoudend zijn in het gebruik van het stopwoord. Hierdoor zal hij toch over zijn grenzen laten gaan, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Als dominant moet je hiermee altijd rekening houden.
Aan de andere kant zou de dominant er op moeten kunnen vertrouwen dat een sub het stopwoord gebruikt, zeker als je dat samen hebt afgesproken. Afspraak is immers afspraak en vertrouwen is van twee kanten belangrijk.
Evalueer
Als er een stopwoord is gebruikt, evalueer dan altijd met elkaar waarom het is ingezet. Was het te heftig? Waren er andere omstandigheden? Alleen op die manier kunnen jullie met elkaar samen groeien. Juist dit soort gesprekken zijn belangrijk, voor beide partijen.
Meer informatie
Bewaak je grenzen, want pleasen maakt ziek
Beginnen met BDSM
Bronvermelding
Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com