Wie was Leopold von Sacher-Masoch?
Na een blog over Marquis de Sade, mag een artikel over Leopold von Sacher-Masoch natuurlijk niet ontbreken. Het maakt het BDSM-plaatje gewoonweg completer. Bijzonder trouwens dat het allebei aristocratische schrijvers waren, met zo’n 100 jaar verschil tussen hen in. Tijd om weer even de geschiedenis in te duiken. Want waar komt het woord masochisme eigenlijk vandaan?

Leopold von Sacher-Masoch, een man met twee namen
Leopold von Sacher-Masoch werd geboren op 27 januari 1836 in Lemberg (nu Lviv, Oekraïne). Zijn vader, Leopold Johann Nepomuk Ritter von Sacher, was een Oostenrijkse ambtenaar. Zijn moeder, Charlotte Josepha von Masoch, stamde uit de Oekraïense adel. Op verzoek van haar familie voegde vader ‘Masoch’ toe aan zijn achternaam. En zo ontstond: Sacher-Masoch.
Leopold studeerde rechten, geschiedenis en wiskunde aan de universiteit van Graz, waar hij in 1856 promoveerde in de geschiedenis. Daarna werd hij docent aan diezelfde universiteit.
Van geschiedenis naar fantasie
Hoewel hij begon met non-fictie over de Oostenrijkse geschiedenis, ontdekte Sacher-Masoch al snel zijn liefde voor fictie. Vooral verhalen en romans die zich afspeelden in zijn geboortestreek Galicië. Zijn bekendste werk? Venus in Furs (1870), waarin de hoofdpersoon Severin von Kusiemski verlangt naar een dominante vrouw die hem als slaaf behandelt.
Het boek zit vol thema’s als vrouwelijke dominantie, overgave en het verlangen naar vernedering. Zo’n impact had het verhaal, dat er een heel begrip uit voortkwam…
Masochisme: van literatuur naar psychiatrie
In 1886 gebruikte de Oostenrijkse psychiater Richard von Krafft-Ebing voor het eerst de term masochisme in zijn werk Psychopathia Sexualis. Hij nam Sacher-Masoch’s naam over om een specifieke seksuele voorkeur te benoemen: genot vinden in onderwerping, pijn of vernedering.
Sacher-Masoch was hier overigens níet blij mee. Hij vond dat zijn naam op een onterechte manier werd geassocieerd met een psychologische stoornis. Terwijl zijn werk volgens hem juist draaide om liefde, schoonheid en macht in vrouwelijke handen.
Meer dan masochisme alleen
Sacher-Masoch was veel méér dan alleen ‘de man achter het woord’. Hij was een utopisch denker, met socialistische en humanistische idealen. Hij pleitte voor vrouwenrechten, streed tegen antisemitisme en publiceerde meer dan tachtig romans en talloze artikelen.
Zijn privéleven weerspiegelde zijn werk op opvallende wijze. In 1869 tekende hij een contract met zijn minnares, Fanny Pistor, waarin hij zich voor zes maanden als haar slaaf aanbood. Voorwaarde: zij moest zo vaak mogelijk bont dragen — een fetisj die letterlijk in zijn boeken is terug te vinden.
Verhalen uit Galicië
Naast zijn erotische werk schreef hij ook met liefde over de folklore en cultuur van Galicië. Hij gaf stem aan minderheden, beschreef sociale ongelijkheid en maakte zich hard voor de menselijke kant van een snel veranderende wereld.
In zijn latere leven ging het helaas slechter met zijn geestelijke gezondheid. Sacher-Masoch bracht zijn laatste jaren door onder psychiatrische zorg en overleed in 1895 in Lindheim, Duitsland.
En vandaag?
Vandaag de dag blijft Leopold von Sacher-Masoch een fascinerende en complexe figuur. Zijn werk leeft voort – niet alleen in de wereld van BDSM, maar ook in de literatuur en in het gesprek over menselijke seksualiteit. Of hij nou vereerd wordt of verguisd, zijn naam is en blijft onlosmakelijk verbonden met overgave, macht en het verlangen om te voelen.
Klein steuntje in de rug nodig?
Heb jij een verlangen naar een BDSM-beleving als Dominant of onderdanige en wil je hier op een normale (en vrijblijvende) manier over praten? Wellicht kan een live date met mij, je hierin tegemoet komen. Of boek een informatieve, inspirerende, op maat samengestelde privé workshop voor de beginnende meesteres/meester, single sub of voor koppels.

Meer informatie
Wat is sadisme?
Wat is masochisme?
De kracht van machteloosheid
Marquis de Sade: aristocraat met een sadistische mind
Wat is BDSM?
Bronvermelding
Tekst: Meesteres Moriah
Illustratie: BDSMforyou

