Eigen verantwoordelijkheid kun je niet even uitschakelen

Onlangs ontving ik op X een privéberichtje van een sub. Hij benaderde mij naar aanleiding van een blog dat ik had geschreven. Hij wilde zijn beklag te doen over de vele oplichters en dieven op X. Het was een klaagzang over het niet uitvoeren van beloften, fake accounts en niet nakomen van afspraken. Zijn lijstje was een stukje langer, maar dat zal ik je besparen. Hij had blijkbaar gehoopt op bijval, begrip of wellicht medelijden, maar helaas… hij viel met z’n neus in de boter. Ik wees hem namelijk fijntjes op zijn eigen verantwoordelijkheid.

Eigen verantwoordelijkheid kun je niet ontvluchten

Hoeveelheid fake accounts

Natuurlijk vind ik al de fake accounts en graaiers net zo vervelend als deze – ik noem hem maar even – X, maar ik sta er wel een beetje anders in. Ja, ik irriteer mij aan de hoeveelheid fake accounts. Ja, ik vind al die bedelmeisjes absoluut een ondermijning van de echte BDSM. Het doet de scene gewoon geen goed. En er zijn al zoveel mensen met een oordeel over deze lifestyle. Dat wordt er op deze manier niet beter op.

Maar het mes snijdt toevallig wel aan twee kanten. Want laten we al die subjes die zich zo makkelijk laten oplichten, ook niet uitvlakken. Want waar is je eigen verantwoordelijkheid gebleven? Je kunt wel doodleuk naar die ander wijzen met: ‘Zij is er met mijn geld vandoor en ik heb er niks voor terug gekregen’. Heel vervelend, maar… wat heb je er zelf aan gedaan om dit te voorkomen?

Check, re-check, dubble check

En dan bedoel ik, wat heb je gedaan voordat je in een moment van opwinding je geld hebt overmaakt naar de eerste de beste kierende keukenmeid? Heb je bijvoorbeeld de volgende dingen gecheckt (kleine moeite):

  • Hoe lang bestaat het account?
  • Hoeveel volgers heeft iemand en hoe ziet het profiel van de volgers eruit? Kunnen het ook aangekochte volgers zijn?
  • Kun je uit de reacties opmaken dat iemand wel eens live contact heeft gehad?
  • Hoe vaak zijn er updates?
  • Heeft iemand een eigen website? Kun je iemand goed bereiken? Telefoonnummer? Mailadres?
  • Is ze aangesloten bij een club of organisatie?
  • Heeft ze ook andere social media accounts? (Tiktok, X, Facebook, Instagram, Loyalfans, Onlyfans, et cetera)
  • Google eens op haar foto’s, check of deze fake zijn. Duiken ze elders ook op?
  • Check haar naam op Google, welke informatie komt er naar boven?

Check iemand!

Kortom, check iemand op zijn echtheid. Al deze punten kun je zo eenvoudig zelf even checken, voordat je je zuurverdiende centjes over de balk smijt. Heb je dit allemaal gecheckt voor je je geld naar iemand stuurde? Of had je een geile bui en keek je alleen maar naar die sexy outfit? Want als dit laatste het geval is, heb ik totaal geen medelijden. Sterker nog, dan vind ik je net zo schuldig als de persoon achter het fakeaccount. Want het zijn subjes zoals jij, die ervoor zorgen dat die fake accounts in leven worden gehouden. Zonder jullie centen, zouden ze er namelijk niet zijn. Dan hielden ze zich met andere dingen bezig.

Echte Findom- / Femdomladies en/of Meesteressen zijn gewoon serieuze ondernemers en hebben een goede naam te verliezen. Zij zijn eenvoudig te checken, hebben vaak een eigen website, contactgegevens en in sommige gevallen zijn ze verbonden aan een club. Zij nemen hun werk serieus en hebben vaak hard gewerkt aan het bereik op hun accounts. Die accounts zijn dan ook vaak niet van vandaag of gisteren. Fakers ploppen op als paddenstoelen in de herfst en sterven vaak een snelle dood, om zo weer elders boven te komen met gestolen foto’s van een andere dame. En als jij dan weer niet checkt, glij je er opnieuw in met boter en suiker.

Hoe is het bij wet geregeld?

De vele fakeaccounts op X vallen juridisch vaak onder oplichting (art. 326 Wetboek van Strafrecht), maar het is lastig om hier iets tegen te doen, vooral als de dader anoniem of in het buitenland actief is.

Juridische aspecten van deze oplichting

Oplichting (art. 326 Sr)

  • Als iemand bewust een valse identiteit gebruikt en valse beloften doet om geld af te troggelen, is dat strafbaar als oplichting.
  • Er moet sprake zijn van een listige kunstgreep of een bewuste misleiding.
  • Als een zogenaamde “Goddess” bijvoorbeeld belooft om je te domineren via chat of foto’s te sturen in ruil voor geld, maar dat vervolgens nooit doet, kan dit onder oplichting vallen.

Civiele aansprakelijkheid (contractbreuk of wanprestatie)

  • Als er een duidelijke afspraak was (bijvoorbeeld een betaalde sessie), kun je juridisch stellen dat de tegenpartij niet aan de overeenkomst heeft voldaan.
  • In de praktijk is dit lastig te bewijzen en te verhalen, zeker als het account ineens verdwijnt.

Onderzoeksplicht van de ‘koper’

  • Je hebt als betaler een zekere verantwoordelijkheid om op te letten.
  • Als je zonder verificatie geld overmaakt naar een onbekend account op X, is het moeilijker om juridisch iets terug te vorderen.

Wat kun je doen als je bent opgelicht?

  1. Melden bij X (of ander social media platform)
    • Rapporteer het account voor fraude of misleiding.
    • X verwijdert vaak accounts die dit doen, maar dat lost je schade niet op.
  2. Doe aangifte bij de politie
    • Als je substantieel geld bent kwijtgeraakt en er duidelijke bewijzen zijn (chatlogs, transacties), kun je aangifte doen.
    • De politie pakt dit echter alleen op als er sprake is van grootschalige fraude.

Sta je juridisch sterk?

Helaas niet altijd. Als iemand puur misbruik maakt van goedgelovigheid zonder expliciete belofte, kan het lastig zijn om een juridische zaak te maken. Als er echter bewuste misleiding en valse beloftes zijn, kun je sterker staan. Maar ja, als iemand met de Noorderzon is vertrokken en je hebt geen idee wie het was, dan doe je niet zoveel.

Dus doe vooraf je onderzoek!

Check, re-check, dubble check. Als jij in zee gaat met een net aangemaakt account op X (of zo) dan heb je zelf een verantwoordelijkheid om de persoon achter het account te onderzoeken. Je kunt niet blind op haar woorden vertrouwen. Nooit. En als je dat wel doet en het gaat mis, mij vooral niet bellen. Want dit heb je dan écht volledig aan je zelf te danken.

Beperk het risico door gebruik te maken van een dame die is aangesloten bij een erkende SM-club. Het risico om te worden opgelicht is dan al vele malen kleiner. Vaak heeft zo iemand al een goede naam binnen de BDSM scene opgebouwd en die wil iemand niet verliezen. Ook Meesteressen zijn serieuze ondernemers. En wil je toch die ene single lady die nergens bij is aangesloten, prima, maar check haar op al die punten die ik hierboven heb genoemd.

Mede veroorzaker!

En als jij dan toch, ondanks alle waarschuwingen, in handen valt van de eerste de beste faker met gestolen foto’s, een handjevol volgers en een vers profiel… dan vraag je er toch echt zelf om opgelicht te worden. Kom dan maar liever niet bij mij uithuilen, want ik ga je tranen écht niet drogen. In tegendeel. Je krijgt van mij nog een extra spreekwoordelijke schop onder je reet. Want jij ben dan mede de oorzaak van het bestaan van al die fake profielen!

Klein steuntje in de rug nodig?

Heb jij een verlangen naar een BDSM beleving als Dominant of onderdanig en wil je hier op een normale (en vrijblijvende) manier over praten? Wellicht kan een live date met mij, je hierin tegemoet komen. Of boek een informatieve, inspirerende, op maat samengestelde privé workshop voor de beginnende meesteres/meestersingle sub of voor koppels.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Waar eindigt de Meesteres en begint de psycholoog?
Een wereld vol fakers en oplichting
Findom meisjes of bedelmeisjes, hoe serieus zijn ze?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn