Het belang van desinfecteren van de huid

Hygiëne vormt een belangrijk onderdeel van BDSM. In zoveel mogelijk blogs die ik schrijf over verschillende spelvormen, probeer ik altijd te wijzen op het belang van een goede hygiëne en geef ik tips hoe je zo veilig mogelijk kunt spelen. Enerzijds is het belangrijk om met schone en deugdelijke materialen te spelen, aan de andere kant is het minstens net zo belangrijk om – bijvoorbeeld bij bloedspel – de beschadigde huid van de sub goed te desinfecteren en te verzorgen. Helaas hoor ik daar nog steeds trieste verhalen over. Blijkbaar is nog niet iedereen bewust van de risico’s.

Het belang van desinfecteren van de huid

De functie van de huid

De huid zit er niet voor niks, het is niet alleen een wonderbaarlijk orgaan die ons zo fraai maakt om naar te kijken, maar ook nog eens ons grootste orgaan. Onze huid zit er echter niet alleen om onze organen netjes op z’n plek te houden (en te beschermen). De huid regelt ook onze temperatuur en geeft ons bescherming tegen vijandige microben aanvallen van buitenaf. Daarom is het belangrijk dat de huid zoveel mogelijk intact (onbeschadigd) blijft. Krijg je een kras of wondje, dan schiet het lichaam meteen in actie om het te repareren. Logisch, want onze kwetsbare binnenkant, heeft een goede bescherming nodig.

Het belang van desinfecteren van de huid

Wanneer je een wondje hebt – door pittige zweepslagen, needleplay, nagels, bloedspel, bijten of wat dan ook – is het belangrijk de huid te desinfecteren om infecties te voorkomen. Zoals je net hebt kunnen lezen, fungeert onze huid als een beschermende barrière tegen de buitenwereld, inclusief allerlei bacteriën, virussen en andere micro-organismen die zich overal bevinden – op deurknoppen, smartphones en dus ook op onze handen (en onder onze nagels).

Huid beschadiging

Als je huid beschadigd raakt, zoals bij een kras van je nagels, een striem van een zweep, een prik van een naald of een schaafwond, is deze barrière doorbroken. Hierdoor krijgen bacteriën en andere schadelijke micro-organismen de kans om je lichaam binnen te dringen. Eenmaal binnen kunnen ze een infectie veroorzaken, wat kan leiden tot roodheid, zwelling, pus en pijn. In ernstige gevallen kan een onbehandelde infectie zich zelfs verspreiden en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Snellere genezing

Door het wondje te desinfecteren, maak je de omgeving schoon en dood je de meeste bacteriën die daar mogelijk aanwezig zijn. Dit vermindert het risico op infectie aanzienlijk en bevordert een snellere genezing. Gebruik hiervoor een desinfecterend middel, zoals alcohol of een antiseptische oplossing, en breng het voorzichtig aan op de wond. Vergeet niet je handen te wassen voor en na de behandeling, om te voorkomen dat je extra bacteriën introduceert.

Het ontstaan van littekens

Naast het belang van desinfecteren is er nog iets om rekening mee te houden, namelijk het ontstaan van littekens. Want niks mis met striemen en krassen – die genezen bij een goede verzorging uiteindelijk, zodat je er niks meer van ziet – maar als de verwondingen diep genoeg zijn, kunnen er littekens ontstaan. Daarom wat (medische) informatie over het ontstaan van littekens.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan als gevolg van een beschadiging van de huid die verder gaat dan de oppervlakkige laag (epidermis) en de diepere lagen van de huid (dermis) aantast.

Huidbeschadiging en ontstekingsreactie

Wanneer de huid gewond raakt door een snee, brandwond, diepe kras of striem, acne of een andere vorm van trauma, worden de oppervlakkige en soms diepere lagen van de huid beschadigd. Direct na de verwonding begint het lichaam een ontstekingsreactie. Bloedplaatjes en witte bloedcellen stromen naar het gebied om infecties te bestrijden en de wond te reinigen van dode cellen en bacteriën.

Proliferatiefase

Na de ontstekingsfase begint het lichaam nieuwe weefsels aan te maken. Fibroblasten, een type cel in het bindweefsel, produceren collageen om de wond te vullen. Dit proces staat bekend als fibroplasie. In deze fase vormt zich een tijdelijke structuur die de wond bedekt, bekend als granulatieweefsel.

Rijping en remodellering

Na de proliferatiefase begint de rijpingsfase, waarin het nieuwe weefsel wordt versterkt en georganiseerd. Collageenvezels worden gerangschikt en opnieuw gevormd, waardoor het littekenweefsel sterker wordt. Dit proces kan maanden tot jaren duren.

Littekens

Het uiteindelijke littekenweefsel is meestal stugger en dikker dan de omringende huid en bevat minder elastine, waardoor het minder flexibel is. Littekens kunnen variëren van licht en nauwelijks zichtbaar tot dik en prominent, afhankelijk van de ernst van de verwonding, de locatie, de leeftijd en genetische factoren.

Hoewel littekens permanent zijn, kunnen ze in de loop van de tijd vervagen en minder opvallen. Behandelingen zoals siliconenverband, lasertherapie, microneedling en chirurgische ingrepen kunnen helpen om het uiterlijk van littekens te verbeteren.

Desinfectie & BDSM

Belangrijk dus om goed te weten waar je mee bezig bent (en wat de consequenties kunnen zijn) en vooraf je materialen die je gaat gebruiken te desinfecteren. Dit kun je echter ook beter doen als je je nagels in iemand wilt gaat zetten. Want dat wordt dan vaak vergeten. Dan zijn de speeltjes wel netjes gereinigd, maar worden er met de nagels striemen in de huid gemaakt. Zonder dat deze vooraf gereinigd zijn. Licht krabbelen kan natuurlijk prima, zonder alle toeters en bellen uit de tas te halen, maar als je van plan bent iemand dieper te krassen, bijvoorbeeld tot bloedens toe, reinig dan eerst je handen met wat alcohol, want er zitten heel veel bacteriën onder die nagels.

En vergeet na afloop het gehavende lichaamsdeel niet met wat alcoholspray te desinfecteren. Bijkomend plezier: het gaat prikken!! Dat is dus dubbele lol van je werk!

Meesteres Moriah

Meer informatie

BDSM en het belang van een goede hygiëne
Bijten, het klinkt onschuldig maar is het niet
Nagels, altijd bij de hand!

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn