De symboliek van de collar of halsband
Een halsband wordt binnen de BDSM ook collar genoemd. Hij kan diverse functies hebben, maar de meest voor de hand liggende is dat hij wordt gebruikt om een leiband aan vast te maken. Maar naast deze praktische functie is het gebruik van een collar ook een symbool voor de (tijdelijke) relatie tussen een sub en een Dominant (eventueel voorzien van een gegraveerde hondenpenning). De halsband wordt door de Dominant aan de onderdanige gegeven wanneer deze de onderdanige aanvaardt als partner in een BDSM-setting, maar het kan ook gewoon een praktisch onderdeel vormen. Het is maar net hoe je er zelf tegenaan kijkt.
Kettingen
Er zijn ook speciale kettingen gemaakt, zodat de halsband dagelijks kan worden gedragen maar minder opvallend is voor de omgeving. Deze halsbanden zijn meestal niet afneembaar door de sub. De Dominant heeft de sleutel hiervan in bewaring. De traditionele collar bevat vaak een O ring. Deze O staat symbolisch voor Obedient. Daarnaast is zo’n ring natuurlijk ook heel praktisch. Je kunt er immers van alles aan vast maken.
D/s relatie
Voor sommige is het ‘collaren’ van een sub het ultieme bewijs van hun D/s-relatie. Vaak wordt deze collar omgedaan tijdens een special ceremonie. Je kunt hiervoor je eigen ceremonie bedenken maar je kunt natuurlijk ook op internet op zoek gaan. Deze collar hoeft niet noodzakelijk een halsband te zijn in de traditionele vorm. Het kan ook een halsband zijn in de vorm van een ketting die niet zo opvallend is, maar daardoor wel altijd gedragen kan worden.
Drie verschillende collars
Binnen de traditionele BDSM zijn er drie momenten van collaring. Natuurlijk bepaal je zelf of je hier aan mee wilt doen.
De kennismakingscollar
Deze collar zegt eigenlijk: “Ik vind je interessant. Laten we eens zien waar dit naartoe gaat.” De kennismakingscollar, vaak van leer maar soms ook van metaal of een ander creatief materiaal, bevat soms een vleugje blauw. Misschien een subtiel blauw hangertje of een stukje stof. De kleur blauw symboliseert een soort nieuwsgierigheid en openheid.
Je neemt de collar aan als een teken van wederzijdse interesse. Mocht het toch niet klikken? Geen probleem, dan doe je hem af en geef je hem terug.
De trainings collar
De tweede collar, ook wel de trainingscollar genoemd, is een teken dat jullie elkaar inmiddels beter kennen. Het verschil met de kenningsmakingscollar is dat jullie nu echt bezig zijn met het ontdekken van de grenzen, verwachtingen en fantasieën binnen jullie BDSM-relatie. De blauwe accenten van de kennismakingscollar worden ingewisseld voor rood; denk aan een rode vlag, maar dan op een goede manier.
Net als bij de eerste collar, is het mogelijk dat dingen niet werken zoals verwacht. In dat geval is het tijd om afscheid te nemen. De collar blijft in bezit van de Dominant.
De slave collar
De slave collar is een serieus statement. Dit is hét moment waarop je een duurzame BDSM-relatie aangaat. Het kan eventueel gepaard gaan met een rozenceremonie, maar dat hoeft niet. Soms gaat het in ontvangst nemen van de collar gepaard met het aanbrengen van lichaams-markeringen zoals een tattoo of brandmerken. Maar dat bepaald iedereen voor zich.
Het accepteren van deze collar betekent dat je volledig eigendom bent geworden van je Dominant. Je bent toegewijd, zonder terugweg. Dit is het echte werk. De slave collar kan van alles zijn: van leer met ringen en slotjes tot sierlijke metalen constructies met scharnieren en schroefsluitingen. Sommige collars zijn echte statement pieces, terwijl andere subtieler zijn, zoals een fijn kettinkje met een hangslotje. Er is geen blauw of rood meer nodig.
Deze collar blijft van de slaaf, ook nadat de relatie wordt verbroken. Hij heeft deze immers verdiend met bloed, zweet en tranen.
Collar zonder Dom(me)
Soms wordt een collar door een sub – zonder Dominant – gedragen om aan te tonen dat hij onderdanig is. Natuurlijk is iedereen daar vrij in. Onderdanigheid is immers onderdeel van je volledige zijn en staat los van wel of geen Dominant.
Meer informatie
Wat betekent 24/7?
TPE en afhankelijkheid: Is dit niet schadelijk?
TPE of Total Power Exchange
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Meesteres Moriah