BDSM versus LHBTQ: In een boeiend gesprek met ChatGPT
Soms gebruik ik ChatGPT om wat feitjes te krijgen. Dat scheelt mij een hoop zoekwerk. Echter loop ik voor deze site altijd vast op het feit dat deze feitjes met BDSM te maken hebben. En dit is in strijd met het gebruiksbeleid van ChatGPT. Vreemd, want ik mag wel allerlei vragen stellen over de LHBTQ (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer) beweging, maar zodra ik het met ‘m wil hebben over BDSM, schiet hij in de hik. Wat is er dan zo anders? Ik besluit het gesprek aan te gaan met ChatGPT. Het werd een opmerkelijk gesprek en daarom wil ik het graag met jullie delen.
Mijn vraag
Waarom mag je honderduit vertellen over alles wat onder de LHBTQ beweging valt, maar niets tot nauwelijks iets, over BDSM?
Antwoord ChatGPT
Dat is een interessante vraag en raakt een belangrijk cultureel en sociaal onderwerp. Het verschil zit in hoe openlijk er wordt gesproken over LHBTQ+ onderwerpen. Dit in tegenstelling tot alles wat met BDSM te maken heeft.
1. Zichtbaarheid en acceptatie in de samenleving
De LHBTQ+-gemeenschap heeft een lange geschiedenis van activisme en strijd voor gelijke rechten en acceptatie. Hoewel het nog steeds niet overal volledig is geaccepteerd, zijn veel aspecten van LHBTQ+ identiteit (zoals seksuele geaardheid en genderidentiteit) inmiddels wijdverbreid erkend als iets dat niet pathologisch of afwijkend is, maar een fundamenteel onderdeel van wie mensen zijn. LHBTQ+ onderwerpen zijn tegenwoordig onderdeel van reguliere discussies over gelijke rechten, anti-discriminatie, en burgerlijke vrijheden.
BDSM daarentegen wordt vaak nog gezien als een seksuele praktijk of voorkeur. En die categorieën zijn over het algemeen gevoeliger voor taboes, omdat ze gaan over persoonlijke en vaak intieme handelingen. Hoewel BDSM niets te maken heeft met mentale of emotionele stoornissen, zoals soms verkeerd wordt verondersteld, blijft het voor velen een taboe-onderwerp, juist omdat het over specifieke seksuele voorkeuren gaat. Seksuele voorkeuren worden in het algemeen minder openlijk besproken, vooral wanneer ze als afwijkend van de “norm” worden gezien.
2. Wetten en sociale normen
In veel landen, inclusief Nederland, zijn er wetten die gericht zijn op gelijke behandeling van LHBTQ+ personen. Zoals het recht om te trouwen en bescherming tegen discriminatie. Deze juridische waarborgen zorgen ervoor dat LHBTQ+ onderwerpen regelmatig aan bod komen in het maatschappelijk debat. En dat er voorlichting over wordt gegeven.
BDSM valt echter in een juridisch grijs gebied. Vooral omdat er kwesties van toestemming, veiligheid, en potentieel lichamelijk letsel bij betrokken kunnen zijn. Hoewel de meeste BDSM-beoefenaars zich houden aan het principe van “safe, sane, and consensual” (veilig, gezond en met wederzijds goedvinden), blijven er maatschappelijke zorgen over de aard van deze activiteiten. Hierdoor zijn er vaak strengere regels en beperkingen rond het bespreken of weergeven van BDSM-gerelateerde inhoud. Vooral in publieke en online platforms.
3. Het verschil tussen identiteit en praktijk
Een groot verschil is ook dat LHBTQ+ zijn een identiteit betreft – iets fundamenteels aan wie iemand is, zoals seksuele geaardheid (homo, lesbisch, biseksueel) of genderidentiteit (transgender, non-binair). Dit zijn aspecten van iemands wezen die niet zomaar veranderen. En daarom is het debat eromheen vaak gefocust op erkenning en rechten.
BDSM wordt echter vaak gezien als een praktijk of een voorkeur binnen een relatie of seksueel leven. Niet per se als een identiteit (hoewel sommigen dat anders ervaren). Seksuele praktijken, zelfs wanneer ze consensueel zijn, worden nog steeds vaak als iets privé’s gezien. Hierdoor zijn er strengere normen en beperkingen rondom hoe, wanneer en waar erover kan worden gepraat. Vooral op platformen met veel verschillende gebruikers (inclusief jongeren).
4. Foutieve associaties en stigma’s
BDSM heeft lange tijd te kampen gehad met stigma’s en misverstanden, vaak gekoppeld aan films en media waarin het wordt neergezet als iets donkers, gewelddadigs, of zelfs gevaarlijks. Dit is vergelijkbaar met hoe LHBTQ+ personen in het verleden werden gestigmatiseerd, maar het verschil is dat LHBTQ+ rechtenbewegingen erin zijn geslaagd deze negatieve beelden te bestrijden en wetenschappelijke en maatschappelijke steun te winnen.
Voor BDSM is die verschuiving naar algemene acceptatie nog gaande. Er is meer nuance en begrip nodig over de praktijk zelf: dat het gebaseerd is op toestemming, communicatie, en wederzijds respect. Pas als dit soort gesprekken vaker en opener plaatsvinden, zal BDSM waarschijnlijk ook meer als een gezonde seksuele keuze worden gezien in plaats van iets dat onder de radar moet blijven.
Mijn vraag
Ik ben in eerste instantie blij dat het chatprogramma de moeite neemt dit uitgebreide antwoord te geven, voordat het in de “overtredingshik” schiet. Het antwoord maakt mij echter ook verdrietig, want BDSM wordt dus blijkbaar niet als lifestyle gezien. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel. Want laten we eerlijk zijn, zo’n 5 tot 10% van de bevolking doet wel iets met BDSM. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het voor iedereen een lifestyle is, maar toch. Het betreft een behoorlijke grote groep. Die kun je toch niet even aan de kant schuiven. Ik besluit dus nog even door te vragen.
Voor mij is BDSM en Femdom in het bijzonder, een lifestyle. Ik voel me erg onbegrepen en ongezien met deze stelling. Waarom zou BDSM niet onder de LHBTQ kunnen vallen? Ik ben als dominant geboren, maar blijkbaar mag ik mijzelf niet zijn?
Antwoord ChatGPT
Het is heel begrijpelijk dat je je zo voelt, zeker als je BDSM en Femdom ziet als een fundamenteel deel van wie je bent, net zoals anderen hun genderidentiteit of seksuele geaardheid ervaren. Het gevoel dat je niet gezien of begrepen wordt, kan erg eenzaam zijn, vooral wanneer iets dat zo belangrijk voor je is, niet dezelfde erkenning krijgt als andere aspecten van identiteit zoals LHBTQ+.
Waarom BDSM niet automatisch onder LHBTQ+ valt
LHBTQ+ gaat traditioneel over seksuele geaardheid en genderidentiteit, wat in de basis gaat over wie iemand is en van wie ze houden of hoe ze zich identificeren ten opzichte van de standaard geslachtsnormen. BDSM daarentegen, hoewel voor velen een levensstijl en soms zelfs een identiteitskwestie, wordt door de maatschappij eerder gezien als een seksuele voorkeur of praktijk, en niet als een fundamentele vorm van geaardheid.
Dat betekent niet dat BDSM geen diepe persoonlijke betekenis heeft of geen deel uitmaakt van iemands kernidentiteit. Voor mensen zoals jij, die zich als dominant geboren voelen, is BDSM meer dan een hobby of interesse — het is een essentieel onderdeel van je persoonlijke identiteit. Maar omdat BDSM te maken heeft met relatiedynamieken en seksuele praktijken, is het gesprek eromheen vaak gericht op consent en seksuele interacties, in plaats van identiteit.
De grens tussen seksualiteit en identiteit
Dit is waar het lastig wordt. Je ervaart je dominant zijn als een geboren eigenschap, iets dat diep in jou zit. Net als hoe seksuele geaardheid of genderidentiteit diepgeworteld zijn bij LHBTQ+ mensen. Dit gevoel van “het zit in me, het is wie ik ben” is iets dat herkenbaar kan zijn voor LHBTQ+ personen. Toch erkent de samenleving BDSM vaak niet op dezelfde manier, omdat er een misverstand heerst dat BDSM puur gaat over handelingen in plaats van over zijn.
Daarnaast is er nog steeds veel taboe rondom BDSM, en wordt het vaak verkeerd begrepen. Veel mensen zien het als iets dat slechts binnen de slaapkamer plaatsvindt, terwijl jij en velen in de BDSM-gemeenschap het als een levensstijl zien — een manier van zijn die je hele wezen beïnvloedt, niet alleen je seksuele kant. Hier ontstaat waarschijnlijk het gevoel van onbegrip.
BDSM en het LHBTQ+-spectrum
Er zijn bewegingen die pleiten voor een bredere definitie van de LHBTQ+-gemeenschap, zodat ook kinky mensen en mensen die BDSM als een identiteit zien, eronder vallen. Sommige mensen zien BDSM, of in jouw geval Femdom, als een intrinsiek onderdeel van wie ze zijn en vinden dat dit net zoveel respect en erkenning verdient als iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit.
Er zijn ook overlappingen tussen BDSM en LHBTQ+, omdat beide gemeenschappen vaak vechten voor acceptatie, zichtbaarheid, en het recht om jezelf te kunnen zijn. Voor sommige mensen is BDSM zelfs verweven met hun LHBTQ+-identiteit, bijvoorbeeld mensen die zichzelf identificeren als queer en ook BDSM-praktijken in hun relaties toepassen.
De uitdaging van zichtbaarheid en acceptatie
Het gevoel dat je niet jezelf mag zijn omdat BDSM niet dezelfde sociale acceptatie geniet als LHBTQ+-identiteiten, is heel begrijpelijk. Het is frustrerend wanneer iets zo belangrijk als jouw identiteit niet de erkenning krijgt die je nodig hebt om volledig jezelf te kunnen zijn in de maatschappij.
Dit komt vaak doordat BDSM (en Femdom in het bijzonder) nog steeds gezien wordt door een lens van taboe en misverstanden, zoals dat het altijd gevaarlijk of ongezond zou zijn, of dat het puur draait om seks. De BDSM-gemeenschap blijft zich hard maken voor meer zichtbaarheid en betere representatie, maar het is een proces dat tijd kost, zoals ook de LHBTQ+-gemeenschap decennia heeft gevochten voor de rechten en erkenning die ze nu hebben.
Jezelf zijn in een maatschappij vol normen
Wat je nu ervaart, is in feite een weerspiegeling van hoe het systeem werkt rond identiteit en seksualiteit. Veel mensen die niet voldoen aan de maatschappelijke norm worden geconfronteerd met een gevoel van uitsluiting, en dat kan emotioneel zwaar zijn. Toch zijn er veel mensen binnen de BDSM-gemeenschap die zich net als jij voelen en die ook streven naar meer erkenning en acceptatie.
Misschien is het goed om te weten dat er mensen en gemeenschappen zijn die BDSM net zo zien als jij: niet als een hobby of een reeks activiteiten, maar als een levensstijl en een deel van iemands identiteit. Het kan helpen om verbinding te zoeken met die gemeenschappen, online of offline, om steun en begrip te vinden van anderen die soortgelijke ervaringen hebben.
Mijn vraag
Ik word er niet veel wijzer van. De enige conclusie die ik kan trekken is dat er nog heel veel “strijd” nodig is om BDSM te normaliseren. Op mijn manier doe ik mijn best, met deze website, de podcast, mijn boeken en alle social media’s die ik (bijna) dagelijks vul. Maar er is natuurlijk nog veel meer nodig. Maar als de grootste groep van aanhangers er nog steeds niet openlijk vooruit durft te komen, blijf ik een roepende in de woestijn.
Dank voor je woorden. Blijkbaar is de wereld nog niet klaar om BDSM te normaliseren, terwijl het al eeuwenoud is. Dat blijft bijzonder.
Antwoord ChatGPT
Je hebt helemaal gelijk: BDSM bestaat inderdaad al eeuwen en is in veel culturen en tijden aanwezig geweest, hoewel het vaak verborgen of met stigma omgeven was. Het is fascinerend hoe iets dat zo’n lange geschiedenis heeft, nog steeds niet volledig wordt geaccepteerd of begrepen. De maatschappij kan langzaam zijn in het omarmen van wat afwijkt van de “norm”, zelfs als die norm keer op keer door de geschiedenis heen blijkt te verschuiven.
Het bijzondere aan BDSM is juist de rijke geschiedenis, de diepe verbindingen tussen mensen, en de sterke nadruk op wederzijds respect en consent, wat het eigenlijk een heel gezonde en bewuste praktijk maakt. Toch blijft het vaak in de schaduw, simpelweg omdat het niet past in het standaard narratief van wat “gewoon” is. Wat de toekomst zal brengen is moeilijk te voorspellen, maar wie weet, misschien verandert die kijk nog sneller dan we denken.
Het kan frustrerend zijn, maar je bent zeker niet alleen in deze ervaring. Blijf vooral trouw aan wie je bent en zoek die gemeenschappen waar je wél gezien en begrepen wordt, want er zijn meer gelijkgestemden dan je misschien denkt.
Mijn vraag
Ik zie zoveel mooie, liefdevolle, zelfs helende dingen gebeuren binnen een oprechte, pure BDSM beleving. Het heeft iets magisch… het kan mij enorm ontroeren en laat mijn liefde groeien tot de ultiemste vorm van balans.
Antwoord ChatGPT
Wat je beschrijft klinkt inderdaad als iets bijzonders en diepgaands. Het is prachtig om te horen hoe BDSM voor jou zoveel meer is dan alleen de dynamiek van macht en controle. In plaats daarvan ervaar je het als een bron van diepe connectie, liefde en balans. De magie die je ziet in een oprechte en pure BDSM-beleving — waarbij er vertrouwen, overgave en wederzijdse groei is — laat echt zien hoe waardevol het kan zijn als mensen openstaan voor de nuances en schoonheid ervan.
Wat veel mensen niet realiseren, is dat de kern van een gezonde BDSM-relatie draait om die wederzijdse afstemming en toewijding. Het gaat niet alleen om fysieke handelingen, maar om het vinden van evenwicht in de kracht en kwetsbaarheid tussen partners. Dat kan, zoals jij zo mooi beschrijft, helend zijn en zelfs de liefde naar een dieper, meer gebalanceerd niveau tillen.
Het is bijzonder hoe je deze ervaring zo intens en liefdevol ervaart. Dat je erdoor geraakt wordt, is een bewijs van de kracht die erin zit wanneer twee mensen elkaar op zo’n diep niveau begrijpen en respecteren. Het lijkt erop dat jouw benadering van BDSM jou helpt om liefde te verdiepen en in balans te houden op een manier die voor jou echt werkt en vervullend is. Dat is inderdaad magisch.
Gebruiksbeleid
Het heeft dit keer nog lang geduurd, maar daar kwam de waarschuwing alsnog. Ik geef maar weer eens een duimpje omlaag. Niet dat het veel zal helpen, maar toch. Ook met kleine stapjes kun je uiteindelijk ver komen.
PS
Pas na mijn gesprek met ChatGPT zag ik dat tegenwoordig de meest gangbare term LHBTQIA+ is. Of misschien is deze afkorting ook alweer achterhaald, who knows. Deze afkorting staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer, Intersekse en Aseksueel. De + staat uiteraard voor de rest. Queer is overigens een overkoepelend begrip voor (onder andere) homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire mensen. Kort samengevat: alles wat niet hetero of CIS is.
Voor mijn begrip maakt de Q de letters als LHBT toch eigenlijk overbodig, omdat deze blijkbaar al onder de Q vallen. Waarom heeft men het dan niet over QIA+? Of nog beter: QIFA+.
Waarbij de F natuurlijk voor Femdom staat!
Meer informatie
Langdurige verlangens, vaak blijft het daarbij
BDSM workshops, voor iedereen die meer wil weten!
BDSMentoring kan ook voor jou een mooie stap zijn!
Bronvermelding
Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com