Een fijne warming up zweep: de flogger!
De allereerste zweep die ik ooit heb gekocht, was een kleine flogger. Ik dacht lekker soft te beginnen, maar deze zweep was achteraf gezien best nog wel venijnig. Juist omdat hij wat kleiner was, kwamen de strengen scherper binnen. Wist ik veel, ik was nog onervaren en ik vond hem er gewoon leuk uitzien. Dikke floggers, zijn doorgaans wat lomer en daardoor wat zachter. Bij zo’n kleintje komt de pijn geconcentreerder binnen dan bij zo’n grote dikke flogger, waarbij de impact meer wordt verspreid. Daarbij leent zo’n zware flogger zich ook wat minder goed om echt hard mee te slaan.
Wat is een flogger?
Een flogger, ook wel gesel genoemd, is een strokenzweep waarvan de stroken gemaakt zijn van rubber, suède of leder. Je hebt ze zelfs die zijn gemaakt van fluweel. Vaak wordt de flogger gebruikt ter afwisseling of om het lichaam op te warmen voor het zwaardere werk. Een flogger wordt veelal onder de zwepen geschaard, maar eigenlijk is een flogger geen echte zweep omdat een echte zweep maar één strook op het einde heeft en dus niet meerdere, zoals dat bij een flogger wel het geval is.
De historie van de flogger
De geschiedenis van floggers en soortgelijke zwepen gaat terug tot de oudheid. Zweepachtige instrumenten werden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder straffen, rituelen en zelfs als hulpmiddel bij de jacht. Sommigen beweren dat de flogger zijn oorsprong vindt bij de geselkat of “cat o Nine”, maar dan een mildere versie, zodat hij voor meerdere doeleinde gebruikt kon worden. Ik heb er eerlijk gezegd geen eenduidig antwoord op kunnen vinden. Het zou dus kunnen, maar het zou ook net zo goed een broodje aap kunnen zijn.
De Cat o’nine tails
De geselkat, ook wel bekend als de cat o’ nine tails, heeft zijn oorsprong in de maritieme geschiedenis en werd voornamelijk gebruikt als een instrument van lijfstraf aan boord van schepen in de 17e, 18e en 19e eeuw. Het bestond uit meerdere strengen van touw, leer of kettingen, elk voorzien van knopen of metalen stukken aan het uiteinde. Het werd gebruikt om harde slagen te geven en was berucht om zijn pijnlijke impact.
De flogger
De flogger heeft een meer diverse geschiedenis en toepassing. Hoewel het concept vergelijkbaar is met de geselkat, is de flogger over het algemeen zachter en flexibeler. Je kunt er intense slagen mee geven, maar je kunt hem ook gebruiken voor sensuele strelingen en lichte tikjes
Seksueel spel
Het gebruik van zwepen in seksueel spel dateert waarschijnlijk uit de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd, hoewel het in die periode meer verbonden was met de uitvoering van straffen en discipline dan met erotisch plezier. In de moderne context van BDSM begon de flogger populariteit te winnen in de 20e eeuw, vooral in de jaren 70 en 80. Het werd een kenmerkend attribuut binnen de BDSM, vooral na de publicatie van boeken zoals “The Story of O” en de “Gor” serie, die het gebruik van zweepachtige instrumenten in erotische contexten beschreven.
Waarvoor gebruik je de flogger?
Zelf gebruik ik de flogger voornamelijk als begin- of opwarmzweep en bij een beginnend/nieuwe subje om af te tasten waar zijn (of haar) incasseringsvermogen ligt en wat hij/zij kan hebben. Je kunt er namelijk goed mee doseren. Van zachte strelingen tot rake klappen. De hele stroken op het lichaam of juist alleen het uiteinde. Ook kun je hem op verschillende manieren gebruiken. Je kunt er mee slaan, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook rond draaien op de huid, of de stroken zacht over het lichaam laten kriebelen.
De flogger is een fijne graadmeter. Wanneer een slaaf al moeite heeft met mijn flogger, weet ik dat ik mijn bull beter kan laten hangen. Tevens gebruik ik de flogger om de huid weerbaarder te maken voor het ‘échte’ werk.
Hoe is de flogger te gebruiken?
Naast strelingen en kriebelen is de flogger met name geschikt om te slaan. Dit kan echter op verschillende manieren. Als eerste de simpele recht toe, recht aan slag, maar je kunt er ook ronddraaiende bewegingen mee maken, waarbij je de flogger snel over de huid laat gaan. Met meer of minder impact, waarbij alleen de uiteinden de huid raken of juist de hele streng. Soms worden er voor deze techniek twee “twin” floggers tegelijk gebruikt.
Mooie zweep voor de beginnende Dominant
Doordat de impact van een flogger doorgaans als minder pittig wordt ervaren (dan bijvoorbeeld een bullwhip of snakewhip) is deze zweep een prima zweep voor de beginnende Dominant. Houd er rekening mee dat het effect van de stroken zweep wordt bepaald door het aantal stroken, de breedte en de lengte. Hoe groter het oppervlak wat wordt geraakt, hoe meer de pijn wordt verdeeld en dus minder heftig zal binnen komen. Kleinere floggers, met dunnere stroken, zijn dus wat pittiger.
Heb je nog niet zoveel ervaring? Ga dan eerst eens met de zweep oefenen op (bijvoorbeeld) een kussen. Kijk wat de zweep doet, hoe is de afstand tot het object en waar komt de zweep terecht?
Natuurlijk mag de flogger ook niet ontbreken in de collectie van een ervaren Dominant. Het blijft immers een fijne opwarmzweep voor je met he zwaardere geschut gaat beginnen.
Rustige zweep maar pas toch op
Ook al is de flogger een goede beginnerszweep, dat betekent nog niet dat je er zomaar in het wilde weg mee kunt slaan. Gebruik de flogger niet op kwetsbare organen (zoals de nieren), de wervelkolom, het hoofd en de buik. Beperk je slagen vooral op delen van het lichaam met veel lichaamsvet, zoals de kont, de dijen en de borsten. Let er bij de borsten wel goed op dat je niet per ongeluk in het gezicht slaat. Het zou niet het eerste lichaamsdeel zijn waar je als beginneling mee zou moeten starten. Leer eerst die zweep goed onder controle te hebben.
Bouw de intensiteit langzaam op. Begin met wat gekriebel, dan hier en daar een zachte tik en van daaruit kun je de intensiteit laten toenemen.
Hygiëne
Ook al sla je met een flogger niet tot bloedens toe, toch is het raadzaam de flogger na afloop te reinigen met een desinfectiemiddel of goede toy cleaner.
Meer informatie
Wat is het effect van corporal punishment?
Cat o’nine tail of cat, een pijnlijke zweep
Zwepen, geniet van het prachtige geluid van een zweep
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Meesteres Moriah