De symboliek achter het BDSM logo
Als je al een tijdje meeloopt binnen de BDSM, dan ken je vast het BDSM logo. De eerste keer dat ik dit logo tegenkwam, is alweer aardig wat jaartjes geleden. Terug naar mijn “staptijd”, want tijdens één van deze gezellige avonden zag ik bij een man een bijzonder sieraad of tatoeage (dat weet ik eerlijk gezegd niet meer precies). Het leek op het ying/yang symbool, maar toch ook weer niet. Het fascineerde mij en ik vroeg er naar. Hij antwoorde: “Wat denk je dat het is?” Ik antwoordde: “Het lijkt op het ying/yang symbool”. Hij grijnsde en antwoordde: “Het lijkt erop, maar het is het niet. Maar als jij het niet weet, ga ik het je niet vertellen…” Achteraf best jammer, want dat had mijn zoektocht naar mijzelf als geheel, misschien een stuk eenvoudiger gemaakt. Maar blijkbaar had ik hier mijn eigen pad in te bewandelen.
BDSM logo
Het feit dat ik dit – ogenschijnlijke niet herinneringswaardige voorval – zo’n 30 jaar na dato toch nog steeds kan herinneren, zegt iets over mijn fascinatie (of bloedverziekende nieuwsgierigheid die destijds niet werd bevredigd). Inmiddels weet ik welk symbool het geweest moet zijn, het BDSM logo. Bewust zo subtiel gemaakt dat het niet opvalt, maar voor gelijkgestemden eenvoudig te herkennen is. En de overeenkomst met het ying/yang teken is dus niet “toevallig”. Steve Quagmyre kwam (ergens in de jaren 90) op het idee om een speciaal symbool voor BDSM te ontwerpen, dat gebaseerd was op het ying/yang symbool. Het zou op die manier mysterieus zijn, maar ook weer niet teveel aandacht trekken van buitenstaanders, doch herkenbaar voor insiders.
Persoonlijk vind ik de basering op het ying/yang symbool verder gaan dan uitsluitend “mysterieus en low profile”. Ook bij BDSM draait het om een uitwisseling van tegenstelde energieën, net als bij ying/yang. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit zeker bij de keuze van Steve, zal hebben meegespeeld. Ik heb het hem echter nooit gevraagd, dus ik doe hierbij een aanname.
Triskelon
Er is echter meer symboliek te ontdekken in het logo. De drie onderdelen van het logo representeren de drie hoofdgroepen waaruit de letters BDSM bestaan: Bondage & Discipline, Dominant & Submisison en Sadisme & Masochisme. De drie onderdelen staan echter ook symbool voor de basis van BDSM (waardoor BDSM afwijkt van mishandeling) namelijk de drie voorwaarden: Safe, Sane, Consual (Of op z’n Nederlands: Veilig Vrijwillig en Verstandig).
Als derde zou je er de drie hoofdrollen in kunnen ontdekken: Top, Bottom en Switch.
Witte stippen
Daarnaast zie je ook drie stippen. Ergens las ik hierover dat deze de imperfectie van ieder mens symboliseren. Of dit daadwerkelijk door Steve is bedacht? Geen idee. Persoonlijk ben ik van mening dat perfectie zit verscholen in de liefdevolle acceptatie van imperfectie. Kan er in die hoedanigheid dan nog wel sprake zijn van imperfectie (of perfectie)? Geen idee. Het kan ook zijn dat de stippen symbool staan voor de kern, je diepere zijn. De mens in de mens. Maar daarover heb ik eerlijk gezegd niks kunnen vinden. De cirkel om het symbool heen zou de BDSM-scene betreffen, een groep die zichzelf beschermt.
Uiteindelijk draait het erom wat jij er voor jezelf uithaalt (net als in de hele BDSM en/of het leven). Wellicht heb jij een andere visie op dit symbool en wil je deze met ons delen? Ik lees dan graag je reactie in de comments.
Meer informatie
Het psychologische effect van knielen
Wat is BDSM?
Bronvermelding
Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com