BDSM en je huisarts. Vertellen? Of toch niet?
Je bent een subje (m/v) en vindt het heerlijk om heftig gezweept te worden. Na zo’n sessie is je lichaam prachtig getekend met blauwe en rode plekken. Je draagt je marks met trots. Het zijn voor jou de prachtige bewijzen van een intens samenzijn, waar je nog dagen van kunt nagenieten. Maar hoe doe je dat als je onverwachts naar de huisarts moet of naar de Eerste Hulppost? Ben je dan open over je BDSM-praktijken? In deze blog ga ik uitleggen waarom dit verstandig zou kunnen zijn. Hoewel het natuurlijk altijd je eigen keuze is.

De huisarts als vertrouwenspersoon
Je huisarts, de persoon die niet alleen je kwaaltjes en ongemakken kent, maar misschien ook je voorkeur voor boeien en zwepen. Vind je dat een lastig idee? Je huisarts is een vertrouwenspersoon. Hij is er om je te ondersteunen in alle aspecten van je gezondheid, inclusief je seksuele welzijn. Door open te zijn over je BDSM-activiteiten, geef je je arts de volledige context om je de beste zorg te bieden. Bovendien kan het bespreken van je seksuele voorkeuren bijdragen aan een betere verstandhouding en vertrouwen tussen jou en je arts. Maar er kunnen meer redenen zijn waarom eerlijkheid naar je huisarts belangrijk kan zijn.
Medische voordelen van openheid
Laten we eerlijk zijn: BDSM kan soms leiden tot fysieke souvenirs – van blauwe plekken tot meer serieuze verwondingen. Als je huisarts op de hoogte is van je kinky avonturen, kan hij of zij beter inschatten of die mysterieuze blauwe plek een gevolg is van een enthousiaste avond of iets dat nader onderzoek vereist.
Daarnaast is BDSM niet zonder risico, hoeveel ervaring je ook hebt, er kan altijd iets mis gaan. In een studie genaamd ‘The Kink Health Project‘ gaf 44% van de deelnemers aan medische hulp te hebben gezocht na een BDSM-sessie. De meest voorkomende klachten waren kneuzingen en open wonden door activiteiten zoals slaan met zwepen, fisting en het gebruik van naalden of seksspeelgoed. Daarnaast waren er zorgen over blootstelling aan seksueel overdraagbare aandoeningen, met name HIV en Hepatitis B en C. Het regelmatig testen op deze aandoeningen – zeker als je regelmatig met anderen speelt – kan belangrijk zijn.
Het doorbreken van stigma
We leven in een wereld waar ‘Fifty Shades‘ zowel nieuwsgierigheid als vooroordelen heeft aangewakkerd. Helaas heerst er nog steeds een stigma rondom BDSM, wat kan leiden tot misverstanden, zelfs binnen de medische gemeenschap. Door open te zijn met je huisarts, draag je bij aan het normaliseren van diverse seksuele voorkeuren en help je het stigma te verminderen. Dit kan niet alleen jouw zorg verbeteren, maar ook de weg vrijmaken voor anderen om eerlijk te zijn over hun seksuele voorkeuren zonder angst voor oordeel.
Maar het voorkomt ook verkeerde conclusies. Als jij niet open bent over het ontstaan van die blauwe plekken, krijgt je huisarts wellicht argwaan over mogelijk huishoudelijk geweld. Of trekt andere verkeerde conclusies. Juist door open te zijn, geef je de huisarts meer inzicht om een betere diagnose te stellen.
Praktische tips voor het gesprek
Nu hoor ik je denken: “Leuk en aardig, maar hoe begin ik zo’n gesprek?” Hier zijn enkele tips om het ijs te breken:
Kies het juiste moment
Plan eventueel een afspraak specifiek om je seksuele gezondheid te bespreken, zodat er voldoende tijd is en je je niet gehaast voelt. Maar als het beter voelt om het “tussen neus en lippen door” bij een andere afspraak te vermelden, is dat ook prima.
Wees direct maar discreet
Je hoeft niet in detail te treden over je laatste sessie, maar geef een algemeen beeld van je activiteiten en eventuele zorgen die je hebt.
Gebruik ondersteunend materiaal
Breng eventueel artikelen of informatie mee die je arts kunnen helpen begrijpen wat BDSM inhoudt.
Vraag naar ervaring
Informeer of je arts eerder patiënten heeft gehad met vergelijkbare voorkeuren en hoe hij of zij daarmee is omgegaan.
Wanneer voorzichtigheid geboden is
Hoewel eerlijkheid vaak de beste policy is, zijn er situaties waarin je misschien wilt nadenken voordat je je hele BDSM hebben en houden op tafel gooit Als je het gevoel hebt dat je arts niet openstaat voor dergelijke gesprekken of als je eerdere negatieve ervaringen hebt gehad, kan het verstandig zijn om eerst te peilen hoe je arts tegenover seksualiteit in het algemeen staat. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een ‘kink-aware‘ professional te zoeken die bekend is met en openstaat voor diverse seksuele voorkeuren.
Klein steuntje in de rug nodig?
Heb jij een verlangen naar een BDSM beleving als Dominant of onderdanig en wil je hier op een normale (en vrijblijvende) manier over praten? Wellicht kan een live date met mij, je hierin tegemoet komen. Of boek een informatieve, inspirerende, op maat samengestelde privé workshop voor de beginnende meesteres/meester, single sub of voor koppels.

Meer informatie
Wat betekent SSC (Safe Sane Consensual), RACK en SSICK?
Hoe kun je je BDSM-speeltjes goed opruimen?
BDSM en het belang van een goede hygiëne
Bronvermelding
Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

