Wat is Afrodisiaca? En kan het kwaad?
Heb je ooit gehoord van afrodisiaca? Het klinkt als iets exotisch uit een sprookjesboek, maar het is eigenlijk heel echt en veel mensen zweren erbij. Afrodisiaca zijn middelen die de seksuele lust en prestaties zouden verhogen. Van oude Egyptenaren tot moderne casanova’s, iedereen lijkt wel een beetje te willen experimenteren met deze verleidelijke hulpmiddeltjes. Maar wat zijn het precies, en belangrijker nog, kunnen ze kwaad?
De Griekse godin van de liefde
Laten we beginnen bij het begin. Afrodisiaca komen in vele vormen en maten. Het woord zelf is afgeleid van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde, wat meteen een romantisch tintje geeft. Deze middelen kunnen variëren van voedingsmiddelen en kruiden tot pillen en drankjes. Denk aan klassieke voorbeelden zoals oesters, chocolade, en ginseng. Maar ook meer obscure opties zoals Spaanse vlieg en yohimbe schors worden hiervoor gebruikt.
De culinaire krachten
Veel afrodisiaca vind je gewoon in de keuken. Oesters zijn bijvoorbeeld beroemd om hun libido-verhogende eigenschappen. Ze zijn rijk aan zink, wat helpt bij de productie van testosteron. Chocolade, vooral de donkere variant, bevat fenylethylamine en serotonine, stoffen die je een gelukkig gevoel geven, wat natuurlijk niet slecht is voor een romantische avond.
Andere keukenhelden zijn honing, die boordevol B-vitamines zit die het testosteron stimuleren, en knoflook, dat dankzij allicine de bloedcirculatie verbetert. Dus als je je partner wil verleiden, kun je misschien eens een gerecht proberen met veel knoflook – al zou ik daarna wel een overdosis pepermunt aanraden!
Foliumzuur & bromelia enzym
Wist je dat asperges ook lust opwekkend is? Asperges bevatten onder andere foliumzuur, en dit zuur verhoogt de histamine productie. Deze productie is nodig om een orgasme te bereiken (zowel voor mannen als vrouwen). Een nadeel van het eten van asperges: het geeft sperma (en urine) een vieze smaak en geur. Misschien is avocado dan een beter alternatief. Ook avocado’s bevatten veel foliumzuur.
En al gehoord dat de aroma van amandel de passie zou verhogen bij vrouwen? Althans volgens veel dichters en schrijvers. Of het echt zo is? Wellicht. Misschien is amandel niet voor niets sinds de geschiedenis van de mensheid symbool voor vruchtbaarheid. Wist je trouwens dat de mannelijke libido wordt verhoogd met het eten van banaan? Dit zou komen door de aanwezigheid van Bromelia Enzym in een banaan. En ik maar denken dat het aan de vorm lag.
Vergeet ook basilicum (opwindend) en vijgen (symbool voor de vrouwelijke seksorganen) niet. Volgens mij is van al deze producten best iets lekkers te maken.
Het donkere randje
Maar niet alles wat glinstert is goud. Er zijn ook afrodisiaca die ronduit gevaarlijk kunnen zijn. De Spaanse vlieg bijvoorbeeld, ook bekend als cantharide, is een giftige substantie die blaren kan veroorzaken en, bij inname, ernstige schade aan je lichaam kan toebrengen. Ondanks deze risico’s blijft het een berucht middel in de wereld van afrodisiaca.
Naast de Spaanse vlieg zijn er ook synthetische afrodisiaca op de markt die dubieus zijn. Deze worden vaak illegaal verkocht en bevatten soms schadelijke stoffen die meer kwaad dan goed doen. Denk aan middelen die vergelijkbaar zijn met Viagra maar zonder de veiligheid en kwaliteitstesten. Het gebruik van deze middelen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen of permanente schade aan het voortplantingssysteem.
Gezonde alternatieven
Gelukkig zijn er genoeg gezonde opties als je het toch eens wilt proberen. Ginseng is een populair natuurlijk afrodisiacum dat al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt. Het wordt gezien als een energiebooster die ook je libido een opkikker kan geven.
Maca wortel, ook wel de ‘Peruaanse ginseng’ genoemd, is een andere gezonde keuze. Het wordt vaak geprezen om zijn vermogen om de vruchtbaarheid te verbeteren en de seksuele functie te ondersteunen. Studies suggereren dat maca kan helpen bij het verbeteren van de seksuele functie, zowel bij mannen als bij vrouwen.
De kracht van het brein
En laten we vooral de kracht van het brein niet vergeten. Vaak wordt de effectiviteit van afrodisiaca toegeschreven aan het placebo-effect. Als je gelooft dat iets je seksleven verbetert, is de kans groot dat je dit ook zo gaat ervaren. Je mindset speelt een grote rol in je seksuele gezondheid. Daarom is communicatie met je partner belangrijk. Samen praten over wensen, verwachtingen en eventuele zorgen kan een groot verschil maken, vaak zelfs meer dan welke afrodisiacum dan ook.
Meer informatie
Bronvermelding
Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: BDSMforyou